Hvad er det bedste, jeg kan gøre, når min teenager ryger hash?

Du har lige fundet ud af, at din teenager har røget hash gennem en længere periode - og måske flere gange om ugen. Du har nu tænkt dig at tage en snak med ham/hende og vil gerne have nogle gode råd til samtalen.

Når man som forælder finder ud af, at ens teenager har et regelmæssigt brug af hash, oplever man ofte følgende reaktioner hos sig selv:

  1. Vrede/skuffelse
  2. Hvad har jeg/vi gjort forkert?
  3. Hvordan kan jeg/vi hjælpe?

Nogle forældre indfører straffelignende sanktioner eller opstiller konsekvenser, andre går straks i hjælpemode. Hvad der er det rigtige at gøre, kan være svært at sige, da det afhænger af relationen mellem dig og din teenager.

Generelt er noget af det, der virker bedst på kort og langt sigt, nærvær og dialog. Det, der ofte sker i løbet af teenageårene er, at man som forældre og teenager ubevidst glider lidt fra hinanden. Teenageren er fx flyttet ned i kælderen eller er begyndt at hænge meget ud sammen med vennerne, og I ser ham/hende næsten ikke. Så det er længe siden, at I har lavet noget sammen eller i det hele taget bare været sammen.

Enten kan du sammen med din teenager finde sammen om noget igen, og måske skal det være noget helt nyt, som interesserer din teenager nu. Det er vigtigt, at du ikke bringer dig selv i behandler-/rådgiverrollen, da det sjældent fører noget godt med sig.

Lige meget hvilken tilgang du/I vælger, så er det vigtigt, at I fokuserer på de ting, som teenageren gør godt - selv meget små ting. Lad ham/hende føle sig anerkendt - lige fra ”Det var en god snak, vi havde i dag”, ”Fedt at du gider tage med over til farmor” til ”Hyggeligt at spise sammen med dig”. Find mindst én positiv ting, du kan anerkende ham for hver dag. De andre ting, overlader du til de professionelle.

En anden ting, som kan vanskeliggøre snakken er, hvis ens teenagers venner ryger hash - venner som i teenageårene ofte betyder ligeså meget og måske endda mere for den unge, end forældrene gør. Her i videoen får du gode råd til, hvordan du kan tage snakken, hvis din teenagers venner ryger hash. 

Hvor kan jeg få hjælp?

netstof.dk kan du som forældre eller pårørende finde professionel hjælp og rådgivning til dig selv og din teenager.